صفحه شخصی فرزانه حبیبی    
 
نام و نام خانوادگی: فرزانه حبیبی
رشته: کارشناسی ارشد عمومی
تاریخ عضویت:  1390/12/07
 روزنوشت ها    
 

 سیستم مدیریت هوشمند ساختمان بر الگوی مصرف بخش عمومی

9


سیستم های مدرن کم هزینه تر، سریع تر و بیش تر قابل اطمینان هستند و به سبب این مشخصه ها همواره آموختن و به کارگیری و استفاده از آن ها راحت تر است و پیشنهاد می شود. آن هاهمواره به صورت کاملاً موفق و تقریباً در بسیاری از انواع تأسیسات و ساختمان ها نصب و راه اندازی شده اند و همین امر آن ها را به عنوان یک نیاز ضروری که لازمه ی یک مدیریت موفق است، مطرح می سازد. این مقاله مفاهیم مدیریتی در باب EMS و BMS را در صنعت ساختمان و تأسیسات به صورت جداگانه ارائه، و از آنجایی که EMS زیر مجموعه ای از BMS می باشد در ابتدا مورد بررسی قرار می گیرد.
سیستم مدیریت انرژی (EMS) جهت کنترل و مانیتورینگ تأسیسات الکتریکی و مکانیکی و استفاده ی بهینه از انرژی الکتریکی و سوخت در ساختمان ها می باشد که در قالبی یکپارپه با سیستم مدیریت هوشمند BMS پیاده می شود. سیستم EMS شامل تابلویی از تجهیزات حفاظتی، کنترلی و مانیتوری مجهز به اینترفیس مناسب (Mod-BUS) جهت ارتباط با سیستم BMS می باشد که با پیاده سازی اطلاعات ارسالی در پایگاه اطلاعات زمینه ی لازم را جهت اجرای روش های بهینه جهت مصرف انرژی فراهم می آورد. مدیریت مصرف انرژی در ساختمان های هوشمند تأثیر به سزایی در صرفه جویی مصرف انرژی دارد. وابسته کردن نور و سیستم تهویه به حضور شخص و برنامه ریزی دمای اتاق ها در ساعات مختلف شبانه روز از مصادیق مدیریت مصرف انرژی می باشد. همچنین جلوگیری از تابش مستقیم نور خورشید به داخل ساختمان توسط کنترل خودکار پرده و کرکره سبب صرفه جویی در مصرف انرژی الکتریکی برای دستگاه های سرمایشی می شود.

منطق کنترل BMS , EMS
در جهت کاهش هزینه های صنعت ساختمان و استفاده ی بهینه از فن آوری و به کارگیری فن آوری ارتباطات و رایانه عملکرد سیستم های مدیریت و اتوماسیون ساختمان چشمگیرتر می گردند که در مجموع صرفه جویی انرژی را در بر خواهد داشت، به طوری که صرفه جویی های ناشی از به کارگیری این سیستم ها در مدت زمان کوتاهی موجب جبران هزینه های مربوطه می شود. سیستم های کنترل هوشمند دارای انعطاف بالایی خواهند بود که می توان به راحتی آن ها را با نیازهای مختلف منطبق نمود. همچنین در هنگام بهره برداری به راحتی می توان عملیات تغییر و بهینه سازی برای راهبری بهتر و کاهش هزینه های انرژی و کاهش هزینه های تعمیراتی را انجام داد. در ساختمان هوشمند بسیاری از اعمالی که ساکنان از روی عادت و به صورت غیر ارادی انجام می دهند توسط سیستم های هوشمند انجام می گردد که باعث صرفه جویی در زمان و هزینه ی نیروی انسانی می گردد. با به کارگیری انواع و اقسام حس گرها در داخل و خارج ساختمان و با به کارگیری یک شبکه و سیستم واحد می توان به صورت دائمی و بلادرنگ اطلاعات دما، فشار، رطوبت،دبی هوا، میزان اکسیژن و دی اکسید کربن را در اختیار داشت و از آن ها در جهت رسیدن به شرایط ایده آل استفاده کرد. در یک ساختمان هوشمند با امکانات نرم افزاری می توان نمودارهای مختلفی را بر حسب زمان در اختیار داشت و از آن ها در جهت بهبود کیفی شرایط زیستی و حداکثر استفاده از هوای طبیعی را برای ساکنان به وجود آ ورد. در زمان کارکرد سیستم هوشمند، ساکنان در جهت صرفه جویی مصرف انرژی حق باز کردن پنجره ها را نخواهند داشت و در ساختمان های اداری قبل از اتمام ساعت کار این سیستم به صورت خودکار و متناوب شروع به خاموش کردن سیستم های تهویه مطبوع می کند. در یک ساختمان هوشمند با امکانات ایجاد شده می توان در هر زمان میزان مصرف انرژی بر پایه ی مصرف انرژی سوخت و برق را به دست آورد و از آن در جهت کاهش مصرف انرژی و بهینه سازی مصرف سوخت در ساختمان (مبحث نوزدهم- مقررات ملی ساختمان) بهره برد.
بیش ترین مصرف انرژی در ساختمان توسط سیستم روشنایی به وجود می آید که با هوشمند سازی این سیستم می توان از اتلاف انرژی تا حد زیادی جلوگیری کرد. این عمل با ترکیب روشنایی روز و روشنایی مصنوعی به بهترین نحو و خاموش کردن چراغ ها در زمان بدون مصرف به وجود می آید. سیستم های مدرن مدیریت ساختمان امروزه بر پایه ی وب - web base- نگاشته می شوند که بزرگ ترین مزیت آن در به کارگیری امتیازات شبکه ی جهانی اینترنت و کنترل ساختمان از راه دور توسط سیستم های ارتباطی متداول در دنیا است به این صورت که با راه اندازی سایت ساختمان مورد نظر و با وارد کردن شناسه ی کاربری و رمز عبور می توان از هر مکانی بر ساختمان احاطه داشت. در این گونه ساختمان ها می توان با نصب تابلوهای نمایش گر الکترونیکی در مکان های خاص ساختمان و نمایش اطلاعات مختلف از سیستم های کنترلی ساختمان، زندگی را برای ساکنان لذت بخش کرد.

روش های بهینه سازی مصرف انرژی (EMS)

تا کنون اقدامات مفیدی در زمینه ی بهینه سازی مصرف انرژی در کشور به ثمر رسیده است. تدوین استانداردها و معیارهای برچسب مصرف انرژی، ایجاد و توسعه ی آزمایشگاه ملی صرفه جویی انرژی، بهینه سازی انرژی و مدیریت بار در صنایع، ممیزی انرژی در ساختمان ها، تهیه نرم افزارهای مشاور بهینه سازی و فعالیت های آموزشی و آگاه سازی از جمله این اقدامات بوده است. اما علی رغم انجام این موارد، همچنان پتانسیل های بسیار گسترده ای برای بهینه سازی مصرف انرژی در کشور وجود دارد، که در صورت به کارگیری راه کارهای مناسب، نتایجی همچون کاهش سطح تقاضای انرژی و محدود شدن نرخ رشد رو به افزایش ظرفیت سازی نیروگاهی، بهبود الگوی تولید، مصرف و بهبود ضریب استفاده از سیستم موجود و آزادسازی ظرفیت های عرضه برای حضور فعال تر در بازارهای بین المللی انرژی را به دنبال خواهد داشت.

ارزیابی پتانسیل مصرف انرژی دریک ساختمان اداری
مصرف انرژی در چند دهه ی اخیر به طور سرسام آوری افزایش یافته است. این افزایش از یک سو نشان دهنده ی رشد اقتصادی و به گردش افتادن بیش تر چرخ های صنعت و در پی آن جابه جا شدن کالاهای صنعتی به نقاط مختلف می باشد. از سوی دیگر، شاید به دلیل قیمت ارزان انرژی، صاحبان صنایع و مصرف کنندگان خصوصی کشور در پی صرفه جویی و استفاده ی منطقی از این نعمت خدادادی نبوده اند. بعد از بحران انرژی سال های 1974 که با افزایش قیمت نفت خام و قیمت انرژی همراه بود، به طور کلی روند مصرف ا نرژی کمی تغییر کرد و کشورهای بدون نفت در مصرف آن به صورت سیستماتیک تر عمل نمودند. به همین دلیل ممالک مصرف کننده ی انرژی در جهت جایگزینی انرژی های جدید فسیلی و صرفه جویی در مصرف انرژی و استفاده ی بهتر از انرژی های موجود گام برداشته اند.

بازگشت سرمایه در گروی ذخیره سازی انرژی
هدف اصلی استفاده از سیستم BMS در یک ساختمان ذخیره سازی انرژی و مصرف صحیح و بهینه از امکانات می باشد، که نتیجه ی این هدف علاوه بر ذخیره سازی انرژی بازگشت سرمایه ی اولیه که صرف اجرای BMS شده است می گردد. با ذکر چند مثال کاربردی طریقه ی صرفه جویی در مصرف انرژی را شرح می دهیم:
1- در اکثر ادارات و سازمان ها کارمندان برای مصرف درست اهمیتی قائل نیستند. برای مثال، وقتی کارمندی محل کار خود را ترک می کند حتا اگر بازگشت وی زمان زیادی طول بکشد سیستم تهویه و روشنایی خود را همچنان روشن ترک می کند. در ساختار BMS در صورت عدم وجود فرد در محل به صورت خودکار و پس از طی زمانی، سیستم به حالت حداقل مصرف سوئیچ می کند تا دوباره فرد به محل کار خود باز گردد.
2- در ساختمان های بزرگ اداری ساعت 7 صبح تمام سیستم تهویه و روشنایی کل ساختمان روشن می گردد در صورتی که ممکن است افرادی در مرخصی یا مأموریت باشند و یا با تأخیر به محل کار بیایند که در این صورت انرژی بیهوده مصرف می گردد. در ساختار BMS تا فرد کارت حضور و غیاب را در ورودی می کشد، سیستم تهویه روشنایی اتاق او فعال می گردد، و بدین صورت از مصرف بیهوده جلوگیری می گردد.
3- در ساختمان های بزرگ باید کنترل و مدیریت تأسیسات مکانیکی وجود داشته باشد. به طور مثال بویلر را در نظر بگیریم. مثلاً چهار بویلر داریم که در صورت عدم وجود کنترل بر عملکرد مجموعه بویلرها دو یا سه بویلر را همواره در مدار قرار می دهیم. در صورتی که ممکن است حتا یک بویلر نیز جواب گوی سیستم در زمان های خاصی باشد که در این صورت نیز مصرف بهینه نمی باشد. ولی اگر با استفاده از اندازه گیری با تعداد بویلرها تعیین کنیم، همواره به صورت بهینه انرژی را مصرف می کنیم ضمن آن که خللی در کار سیستم به وجود نمی آید.
4- در هواساز ممکن است دمای مطلوب را بتوان از هوای محیط بیرون تأمین نمود، بدون این که نیاز به فعالیت هواساز باشد. در صورتی که مدیریت و کنترل وجود نداشته باشد، با این که محیط بیرون جواب گوی سیستم می باشد، ولی همچنان هواساز نیز در حال کار است که نتیجه ی آن، عدم استفاده صحیح از انرژی می باشد.
قابلیت های بسیار دیگری نیز برای سیستم می توان مثال زد که ذکر مثال های فوق فقط بخشی از نحوه ی ذخیره سازی انرژی را شامل می شد.
بحث دیگری که در بازگشت سرمایه نقش دارد، مصرف بهینه از امکانات می باشد که در ذیل توضیحات مختصری خواهیم داد:
1- در سیستم تأسیسات مکانیکی با تقسیم زمان های کارکرد بین تمام اعضای یک مجموعه (برای مثال، مجموعه پمپ های سیروکولاسیون) فشار کاری بین همه اعضا تقسیم می شود. ضمن این که از غیر فعال بودن یک بخش از مجموعه به طور دائم جلوگیری می کند که خود باعث عملکرد بهتر تمام مجموعه می گردد.
2- بر تمام تجهیزات مورد استفاده در ساختمان کنترل دارد و تمام وضعیت های موجود را اندازه گیری و در صورت بروز خرابی در سیستم به طور خودکار به جز Standby سوئیچ می کند و خرابی را به اطلاع کاربر می رساند تا در اسرع وقت جهت تعمیر اقدام گردد.
3- زمان های کارکرد تمام تجهیزات را ذخیره می نماید و در زمانی که نیاز به سرویس می باشد به کاربر اطلاع می دهد تا سیستم همواره در حالت مطلوبی کار نماید.
4- در تمام سیستم های تهویه مطبوع و تأسیسات مکانیکی (مثل مبدل ها) علاوه بر اندازه گیری دمای پروسه و ست یونیت تعریف شده با اندازه گیری دمای محیط بیرون روی ست یونیت اثر گذاشته تا نوسانات دما جبران گردد. (با توجه به این که در اغلب مناطق ایران دمای شب و روز بسیار متفاوت است) با استفاده از این روش به راحتی می توان نوسانات ناشی از این تغییر دما را به صورت خودکار جبران نموده بدون این که نیازی به تغییرات مداوم ست یونیت باشد.
با توجه به موارد ذکر شده و موارد بسیار دیگر که در ساختار BMS قرار دارند، علاوه بر استفاده ی بهینه از تجهیزات بر عمر تجهیزات نیز افزوده می گردد، ضمن این که فضای کار را آیده آل می نماید. با توجه به مطالب ذکر شده و آمارهای به دست آمده از پروژه های اجرا شده بر اساس ساختار BMS به طور میانگین در بحث ذخیره سازی انرژی حدود 25 الی 30 درصد کاهش مصرف وجود داشته است و بازگشت سرمایه در اثر استفاده از ساختار BMS در حدود 2/5 الی 3 سال امکان پذیر می باشد.

استراتژی های مناسب سیستم BMS در کاهش مصرف انرژی
معروف ترین روش های به کار گرفته شده توسط طراحان BMS عبارت اند از:
- خاموش و روشن کردن تجهیزات بر اساس جداول زمان بندی کارکرد؛
- Lock out یا بهره برداری از تجهیزات در صورت نیاز و ضرورت؛
- بهره برداری از حداقل ظرفیت مجاز در بهره برداری از تجهیزات (Resets)؛
- محدود کردن تقاضا یا Demand Limiting که موجب قطع برق تجهیزات در صورت بارگذاری بیش از حدود تعیین شده، خواهد شد؛ و
- مونیتورینگ وضعیت تجهیزات توسط اپراتورهای آموزش دیده و بهره برداری از داده ها در رفع مشکلات تجهیزات و بررسی عملکرد موثر آن ها.

مقدمه ی BMS
امروزه (Building Management System) BMS یا سیستم مدیریتی ساختمان به یکی از گریزناپذیرترین شاخه های علمی، تحقیقاتی و اجرایی در ساختمان ها به منظور نظارت و کنترل خودکار تأسیسات تبدیل گردیده است. همچنین با توجه به کمبود منابع انرژی در سطح جهان، اهمیت مصرف بهینه ی سوخت بیش از پیش مورد توجه است. سیستم مدیریتی ساختمان (BMS) وظیفه ی مدیریت و کنترل وضعیت ساختمان را از لحاظ سرمایش و گرمایش (HVAC)، روشنایی (Lighting)، کنترل تردد امنیت (Access)، سیستم اعلام حریق (FAS) و ارتباط منطقی این زیر سیستم ها را که از طریق یک پردازش گر دیجیتالی الکترونیکی برای کنترل الگوریتم ها استفاده می شود و قابلیت برقراری ارتباط با دیگر کنترلرها را امکان می سازد.
از آنجایی که به کارگیری سیستم های مدیریت ساختمان باید فاقد پیچیدگی های فنی باشد و به سادگی توسط کاربر انجام پذیرد، امروزه اغلب تولیدکنندگان سیستم های مدیریت ساختمان، نرم افزارهای گرافیکی کاربرپسندی را جهت کنترل سیستم ها ارائه می دهند. نرم افزارهای مربوطه به استفاده از اشیای گرافیکی مختلف، کنترل همه جانبه ی ساختمان را به راحتی دردسترس قرار می دهند.

در موردBMS، دانستن چه مواردی ضروریست؟
اصطلاح BMS، تمامی المان های کنترلی شامل سخت افزاری، کنترلرها، شبکه های ارتباطی و کنترلرهای مرکزی را پوشش می دهد. به طور کلی یک سیستم کنترلی شامل سه بخش اصلی حس گر، کنترلر و یک وسیله کنترل کننده می باشد و هر مولفه در معماری شبکه به طریقی با سیستم ارتباطی در تماس است. شبکه ی ارتباطی با دو قسمت ضروری مشخص شده است:
• قسمت فیزیکی: که سیگنال های کنترلی را منتقل می کند از قبیل سیم، فیبر نوری، رادیو.
• پروتکل: یک دسته از قوانین زبانی رایج برای ارتباط برقرار کردن سینگال ها.
چندین پروتکل تا به امروز تدوین شده است، ولی همه ی آن ها هنوز برای استفاده در BMS استخراج نشده اند. از نظر تاریخچه، تولید کنندگان و سازندگان همواره قراردادهای مربوط به خود را توسعه داده اند که امروزه حرکتی قدرتمند به سمت قراردادهای استاندارد شده شکل گرفته است. یک مزیت عمده ی استفاده از شبکه BMS بر طبق یک پروتکل عملکردی استاندارد، افزایش میزان سازگاری میان اجزای مختلف تجهیزات کنترلی این سیستم می باشد. این سیستم زمانی مفید است که در یک سیستم کاری مجزا استفاده شود. BACnet بالاترین سطح پروتکلی است که در صنعت BMS استفاده می شود و می تواند اتوماسیون ساختمان و محصولات کنترلی از سازندگان مختلف را با هم یکی نمایند و به یک سیستم به هم پیوسته و منفرد تبدیل کند. (Newman M, 1996)

توابع اولیه ی سیستم های مدیریت ساختمان
BMS توابع مختلفی را ارائه می کند که در زیر تمامی آن ها لیست شده اند:
• سوئیچینگ خودکار ON/OFF تجهیزات:
این تابع لحظه ای عمل می کند و نوع آن روزانه بر اساس شرایط محیطی قابل تغییر است.
• مانیتورینگ وضعیت تجهیزات، همراه با شرایط محیطی:
توسط این تابع پرسنل تعمیراتی ساختمان می توانند توسط هشدار دهنده (آلارم) در یک لحظه برای ترمیم سیستم اطلاع حاصل کنند و اقدام نماین. به بیانی دیگر یک سیستم خوب BMS به ما اجازه می دهد که به روش غیر فعال مدیریتی خطاهای موجود در سیستم را به صورت پیشگیرانه و فعال کنترل نماییم.
• نگهداری و حفاظت انرژی:
در طراحی خوب یک ساختمان و تجهیزات HVAC کارآمد، BMS نقشی اساسی در جلوگیری از اتلاف انرژی و کاهش اثرات محیطی ساختمان ایفا می کند.
• مدیریت تجهیزات ساختمان:
BMS خلاصه ای از الگوریتم ها و گزارش ها را در سطحی وسیع در اختیار قرار می دهد. این امر اطلاعات مفیدی را برای پیشبرد سرویس ها و هزینه ها تأمین می کند. این اطلاعات همچنین می تواند ارزش تجهیزات اضافه شده و در کل ارزش مالکیت موقت اضافه شده به سایت را در اختیار قرار دهد. برای مثال، بعد از ساعت ها استفاده از تهویه مطبوع می تواند به درستی عمل نظارت، ثبت و کنترل خودکار را هر جا که کاربردی داشته باشد انجام دهد.
• قابلیت های کنترل از راه دور:
BMS نظارت کنترلی و مرکزی یک ساختمان را فراهم می سازد. از یک مکان می تواند وضعیت دما، فشار و تجهیزات را در مکان های دیگر به دست آورد که این اطلاعات وضعیت ساختمان را کاملاً مشخص می نماید و این موقعیت مرکزی از نظر جغرافیایی محدودیت ندارد.
• ردیابی خطا:
BMS این امکان را فراهم می کند که تصویری بزرگ از سیستم های ساختمان در اختیار باشد و به کمک آن خطاهای موجود در فرایند بهره برداری مشخص گردد.
• قابلیت یکپارچه کردن سیستم های ساختمان:
انجام این کار باعث افزایش راندمان و کاهش هزینه های مربوط به راه اندازی سیستم می شود و از طرفی بازدهی کارکنان را نیز افزایش می دهد.

فواید استفاده از BMS :
هدف اصلی به کارگیری BMS در ساختمان ها بهره گیری از مزایای اقتصادی و کاهش مصرف انرژی و ایجاد فضای امن و آرام در آن هاست. عموم مزایا و نتایج بهره برداری از BMS عبارت اند از:
• ایجاد محیطی مطلوب برای افراد حاضر در ساختمان؛
• استفاده ی بهینه از تجهیزات و افزایش عمر مفید آن ها؛
• ارائه ی سیستم کنترلی با قابلیت برنامه ریزی زمانی عملکرد؛
• کاهش چشمگیر هزینه های نگهداری و تعمیرات؛
• بهینه سازی و صرفه جویی در مصرف انرژی؛
• عدم نیاز به پیمانکار دائمی ساختمان؛
• امکان مانیتورینگ و کنترل تمامی نقاط تحت کنترل از طریق یک PC، موبایل یا اینترنت؛
• با توجه به یکپارچه سازی مدیریت تأسیسات و سیستم های مختلف در ساختمان، تمام تجهیزات به صورت هماهنگ کار کرده و امکان تداخل و بروز مشکلات ناشی از عدم هماهنگی از بین می رود؛ و
• امکان گرفتن گزارش های آماری از تمامی تجهیزات و عملکرد آن ها به منظور بهینه سازی مصرف و عملکرد.
لازم است یادآوری کنیم که فواید BMS شدیداً هنگام درگیر شدن استفاده کنندگان مختلف با سیستم های ساختمان بروز پیدا می کند. موارد ذیل علاوه بر مزایایی که در بالا به آن پرداخته شد فهرست تعدادی از فوایدی را که تحت تأثیر یک BMS مدرن و موثر حاصل شده است، نشان می دهد [CIBSE guide 2000]
این فواید تنها زمانی حاصل می شود که سیستم به درستی مشخص، نصب، سازماندهی، اجرا و نگهداری شده باشد.

مزایا برای صاحب ساختمان
بهای اجاره بالاتر (ارزش افزوده ساختمان)؛
• قابلیت انعطاف و تغییر در استفاده از ساختمان؛ و
• صورتحساب جداگانه سرویس ها برای مستأجران.

مدیریت تاسیسات
• کنترل مرکزی یا از راه دور و نظارت به عملکرد ساختمان؛
• بهای عملکردی پایین؛
• استفاده کافی از منابع ساختمان وسرویس ها؛
• بهره وری بالا؛
• سیستم اطلاع رسانی سریع و تشخیص خطاها؛ و
• طرح و شماتیک کلی از تجهیزات همراه با مستندات به طور مطلوب.

مستاجر یا ساکنان ساختمان:
• نظارت موثر در مصرف انرژی؛
• کنترل شرایط آسایش درونی؛
• امکان کنترل جداگانه اتاق ها؛
• افزایش بازدهی کارکنان؛
• بهبود قابلیت اعتماد و عمر مفید ساختمان؛ و
• جوابگویی موثر به شکایات در خصوص HVAC.

نگهداری وحفاظت کردن:
• سهولت دستیابی به اطلاعات در خصوص تشخیص مشکلات؛
• برنامه ریزی حفاظت کامپیوتری؛
• استفاده ی موثر از کارکنان واحد تعمیرات ونگهداری؛
• مشخص کردن سریع مشکلات؛ و
• متقاعد کردن بهتر ساکنین و ایجاد شرایط آسایش بیش تر

انتخاب صحیح BMS:
خرید، نصب و راه اندازی صحیح یک سیستم BMS سرمایه گذاری مهمی به شمار می رود. این سیستم ها به صورت یکپارچه و گران قیمت هستند و نصب آن ها می تواند به صورت مرحله ای انجام شود. مدیران تأسیسات به منظور این که BMS خریداری شده بهترین سیستم جهت نصب و اطمینان از برآورده کردن خواسته های آن ها به منظور رفع نیازهای مصرف کننده باشد عواملی را جهت تصمیم گیری و انتخاب خود در نظر می گیرند. این عوامل در زیر به طور مختصر بحث شده است.

1- قابلیت های BMS
توانایی BMS برای کنترل هزینه ی انرژی و اصلاح عملکرد اجزا از طریق کنترل از راه دور و همچنین کاهش اتلاف انرژی و هزینه ی نیروی انسانی به طوری که آسایش و راحتی ساکنان را فراهم کند، بسیار حائز اهمیت است. همچنین یکپارچه کردن توابع ساختمان و عملکردها در یک سیستم یکی از مهم ترین مشخصه های سیستم های اتوماسیون امروزی است.

2- انتخاب یک سیستم
فراین انتخاب یک BMS باید طبق عوامل زیر انجام شود.
* تأمین نیاز مصرف کننده در پروژه های مشابه؛
* مدت زمانی که سیستم در فعالیت تجاری می باشد؛
* آموزش کاملاً طبقه بندی شده توسط پشتیبانی کننده، جهت پرسنل عملیاتی و کارکنان تعمیرات نگهداری
* حمایت، گارانتی و خدمات پس از فروش جهت یک دوره ی زمانی بلند مدت [Eastwell A, 1998]

3- محدودیت های سیستم
BMS تمام مشکلات مربوط به حفاظت و عملکردها را بهبود نمی بخشد. هر چند که این سیستم به موثرتر بودن عملکردها کمک می کند، اما نمی تواند تمام نقایص مربوط به عملیات ها را پوشش هد، از قبیل عدم پیشگیری و برنامه ریزی های حفاظتی.

4- مشخص کردن نیازهای اتوماسیون
BMSمی تواند نقایص موجود در عملکردهای کنونی را مشخص کند، نمونه ی بارز کمبود و نواقصی که مدیران تأسیسات را در مورد راه اندازی یک سیستم جدید اتوماسیون ترغیب می نماید عبارت اند از:
* استفاه ی زیاد از انرژی؛
* بازدهی حفاظتی پایین؛
* عدم هماهنگی فعالیت های حفاظتی؛
* عدم توانایی تطابق سیستم های ساختمان برای تغییر نیازها و احتیاجات ساکنان؛ و
* عدم هماهنگی میان سیستم های مختلف ساختمان.

5- توانایی سیستم در مشخص کردن روند حرکت در آینده
BMS انتخاب شده در صنعت ساختمان باید به آسانی بتواند خود را با روند حرکت رو به رشد در آینده تطبیق دهد. به این طریق مدیران تأسیسات می توانند در آینده تصمیمات جدیدی را بدون صرفه هزینه ی کلان اتخاذ کنند.
BMS به عنوان یک مکمل پیشرفته برای شرکت های نگهدارنده ی تأسیسات
BMS فرصتی عالی برای شرکت های تأسیساتی به منظور رقابت با دیگر شرکت های ساختمانی در بازار، به ویژه برای شرکت های متوسط یا کوچک فراهم می کند. BMS این کار را توسط ابزارهای زیر انجام می دهد.
* توان اطلاعاتی: عملیات و عملکردهای نگهداری به سمت یکپارچکی نزدیک می شود، و این امر دستیابی به اطلاعات را برای پرسنل تأسیساتی امکان پذیرتر می سازد و به آن ها در شناخت مشکلات کمک می کند تا به خوبی تمامی مشکلات، حتی آن هایی که غیر قابل تشخیص و اخطار دادن می باشند، را تشخیص دهند.
* استفاده موثر از کارکنان تأسیساتی و نگهداری: کنترل و مونیتورینگ از راه دور برای افزایش بازدهی.
* تشخیص خطاها: که هزینه ی تأسیساتی را کاهش و عمر مفید سیستم را افزایش می دهد و به برنامه ریزی بهتر تأسیسات کمک می کند.
علاوه بر تمامی موارد ذکر شده در بالا همیت ادامه آموزش کارکنان را در مورد کلیه سیستم های جدید مدیریتی BMS را در بازار افزایش می دهد.

چرا سیستم های ساختمانی یکپارچه؟
سیستم های BMS مدرن در واقع یک منبع اطلاعاتی قدرتمند هستند. یک سیستم تمام زیر مجموعه های یک ساختمان یا تأسیسات را از لحاظ کاری سازگار و یکپارچه می کند. در اینجا چند دلیل عمده وجود دارد که چرا صاحبان ساختمان ها و مدیران تأسیسات سیستم های یکپارچه را ترجیح می دهند:

گستردگی سایت و اشتراک مکان های مجزا
کنترل و هدایت سیستم های مجزا از طریق یک BMS مرکزی این امکان را فراهم می کند تا تمام سیستم ها و تجهیزات مربوطه را از یک ایستگاه کاری به صورت ماهرانه تحت نظارت قرار دهیم. اطلاعات یک سسیتم در حال کار و شرایط مختلف قابل مشاهده و ارزیابی است و کمک می کند تا راه اندازی تأسیسات بازده بالاتر و هزینه ی کم تری را در حین افزایش بازدهی کارکنان داشته باشد.

استفاده از توان اطلاعاتی
این فن آوری مدرن این امکانات را به مدیران تأسیسات می دهد تا اطلاعاتی دقیق در یک طیف وسیع از طریق عوامل زیر به دست آورند:
نظارت و بازرسی از طریق مانیتورینگ، هشدار دهنده ها، تشخیص دهنده ها، عیب یابی، حفاظت و نگهداری همراه با تحلیل انرژی. پیوستگی اطلاعات میان تمام تجهیزات و سیستم ها باعث افزایش راندمان و کاهش هزینه ها می شود.

پاسخگویی به نیازهای ساکنان ساختمان
یکپارچگی سیستم این فرصت را فراهم می کند تا سیستم های ساختمانی به هدف خود، افزایش راندمان و تأمین آسایش، برسند. این امر باعث می شود تا پاسخ گویی به واکنش های سیستم سریع تر شود و راندمان افزایش و در نهایت هزینه ها کاهش یابند.

گرفتن بیش ترین خروجی با توجه به آنچه که به آن داده می شود.
یکپارچه بودن سیستم، توانایی BMS را برای جمع آوری داده ها، طراحی شبکه کردن و برقراری ارتباط با دیگر سیستم های ساختمان توسعه داده می دهد. این امر به BMS این اجازه را می دهد تا استعدادهای بالقوه دیگر قسمت های سیستم که معمولاً بلااستفاده می مانند را آ شکار سازد.

انجام بیش ترین با کم ترین
رقابت میان شرکت های مختلف همیشه در این است که بیش ترین کارایی را با استفاده از کم ترین ورودی و استفاده از منابع داشته باشد و این امر از طریق کاهش تعداد کارکنان، ثابت نگه داشتن تعداد آن ها و گسترش تجارت بدون افزایش تعداد کارکنان امکان پذیر است. نتیجه این که بازدهی و راندمان ایجاد شده با ذخیره در مصرف انرژی و کاهش هزینه های اجرایی همراه خواهد بود.

استقلال فروش
طراحی BMS امروزه به طور کاملاً شاخص بر اساس فن آوری سیستم های باز (open protocol) بنیان گذاری شده است که در این طراحی ابزار آلات BMS می توانند با سیستم های مختلف دیگر در کارخانجات متفاوت که از پروتکل های مختلف استفاده می کنند، ارتباط برقرار کنند. این امر توانایی انتخاب اجرا و شرکت سیستم در یک محیط رقابتی را فراهم می کند. آزادی انتخاب می تواند باعث صرفه جویی در هزینه های عملیاتی و اولیه شود.

تشخیص مسئوولانه ی یک منبع پاسخگو
برای بسیاری از مشکلات این مزیت نهایی از همه مهم تر است. یک سازنده ی تجربی می تواند تمام مزیت ها را با هم جمع کند و یک جا به کار ببرد، از قبیل طراحی، نصب، اجرا و تأمین نیازهای مصرف کنندگان. یک منبع پاسخ گویی زمانی ارزشمند است که مشکلی بروز می کند و این منبع پاسخ گویی شامل تجهیزاتی می شود که نقش موثری را در افزایش کارآیی و بهره وری تولید ایفا می کند.

چرا تعدادی از پروزه های BMS شکست می خورند؟
متأسفانه تعداد زیادی از پروژه های BMS در ساختمان ها شکست خورده و هرگز به هدف نهایی خود نرسیده اند. چهار مشکل در مورد این پروژه ها مطرح است که می تواند پروژه ها را قبل از رسیدن به حالت استاندارد و بهره برداری دچار شکست کند [Fennimore J, 1998]
مزیت های یک سیستم مدیریت ساختمان مدرن و موثر تنها زمانی حاصل می شود که سیستم به طور صحیح و مشخص، نصب، نگهداری و حفاظت شده باشد.

انجام ندادن وظایف
کوتاهی در ارزیابی اطلاعات پیشنهاد شده و مشخصات قابل دسترس از سازندگان مختلف و صحبت با شرکت های دیگر برای پی بردن به این که آیا آن ها این کارها و وظایف را به خوبی و چگونه انجام می دهند.

انجام ندادن تعدادی از عامل اثر بخش
کوتاهی در محاسبه مقدار ذخیره سازی و صرفه جویی حقیقی سیستم ها. مدیران همواره نیاز دارند تا درک درستی از هزینه ها و منافع و مزیت های پروژه داشته باشند.

مخفی نگه داشتن و بروز ندادن اطلاعات
مهندسان ساختمان و تأسیسات برای اداره کردن یک سیستم باید به صورت یک تیم کاری و برنامه ریزی شده به منظور موفقیت در پروژه عمل نمایند. نه این که به صورت مجزا و مخفیانه عمل کنند. کار باید همواره به صورت گروهی باشد. اداره کردن یک ساختمان به صورت مهندسی، در یک پروژه بسیار مهم است.

نادیده گرفتن جهان واقعی
این امر کاملاً برای اطمینان از این که چیزی که شما روی مونیتور کامپیوتر به صورت تصویر می بینند تا چه حدی با چیزی که در جهان واقعی وجود دارد هماهنگ و سازگار است، کاملاً لازم و ضروری است.

مسیر حرکت BMS در آینده
چندین دلیل که تأثیر حضور انقلابی و موثر اتوماسیون ساختمان های بزرگ را مشخص می کند در زیر ذکر شده است.
سیستم های مدیریت ساختمان برای مشکلات عملکردی و تأسیساتی کامل نیستند و نمی توانند به تمام کمبودها و نواقص عملیاتی از قبیل فقدان عوامل حفاظتی و تأسیساتی با برنامه ریزی مشخص غلبه کنند.

شبکه ی گسترده ی جهانی
اینترنت به BMS این اجازه را می دهد تا متوسط توابع ورودی، با وجود محدودیت های جغرافیایی، یکپارچه و توسعه یافته شود و به آسانی تمام داده ها از هر نقطه سایت انتقال دهد و این باعث می شود که کاربرد حفاظت آن برای کاربردی های سیستم های ساختمانی راحت تر شو.



انقلاب بی سیم
پتانسیل فوق العاده ای در فن آوری بی سیم وجود دارد. مانند حس گرهای بی سیم، نظارت و بازرسی بی سیم (مانیتورینگ) این امکان را فراهم می کند تا سیستم های یک ساختمان از طریق کامپیوترهای مرکزی با یکدیگر در ارتباط باشند و اطلاعات مربوط به آن ها برای یک مدیریت ماهرانه از طریق اینترنت در دسترس باشد.

مولفه های کنترلی سیستم های HVAC
برای تجهیزات HVAC ساختمان، همواره دستگاه هایی به منظور کنترل عملکرد آن ها وجود دارد. هزینه ی پایین تر و افزایش کارآیی ریز پردازنده های DDC مطابقت با پروتکل های مخابراتی استاندارد، نتیجه ی کنترل های صنعت HVAC است.

محیط زیست
جهان امروزی بسیار در حال رشد است و تغییرات به سرعت در آن اتفاق می افتد. همواره مکانیزه کردن جهان با محیطی سبز و پاکیزه باید همراه باشد و باید دستگاه ها و تجهیزاتی که برای اتوماتیک کردن جهان به کار می روند، این هدف را تأمین کنند. یک مدیریت موفق این مسائل را با چیزهایی که نیاز است، تطبیق میدهد. ساختمان هایی که دارای استانداردهای متناسب با محیط زیست هستند، شامل فضاهای اداری مشترک می باشد، که این امر تمام حمل و نقل ها و زیر ساخت های حمایتی را تا زمانی که واحدهای مسکونی را راندمان بالا ساخته شوند، شامل می شود. [Sinclair K, 2001]

قابلیت همکاری با استانداردها
یکی از مهم ترین پیشرفت های اخیر و تازه در زمینه ی BMS پیاده سازی و اجرای استانداردهاست.
دو استاندارد در مورد چگونگی کارکرد سیستم و ارتباط میان تجهیزات عبارت اند از: ASHRAE's BACnet و LonMark's LonWorks . مدیران فروش باید بدانند که سیستمی که آن ها برای فروش می گذارنند با یکی از استانداردها مطابقت داشته باشد و همچنین علی رغم این که رقابت و پیرفت زیادی میان سازندگان در این زمینه وجود دارد زمان زیادی از استفاده ی آن ها توسط یک سازنده نگذشته باشدو [Piper J, 1998]



یکپارچه کردن سیستم ها
ساختمان ها در حال حاضر از سیستم های مستقل استفاده می کنند که این سیستم ها شامل مدیریت انرژی، آتش نشانی، امنیتی، روشنایی و تعمیر و نگهداری تأسیسات می شود. اغلب اوقات نیاز به جمع آوری و به اشتراک گذاشتن اطلاعات میان سیستم ها مطرح می باشد. به اشتراک گذاشتن اطلاعات به کمک یکپارچه کردن سیستم ها، هزینه های عملیاتی و تأسیساتی را کاهش می دهد و از طرفی راندمان ساختمان را بهبود می بخشد و باعث افزایش کارآیی کارکنان می شود. [Sullivan E, 1998]

توسعه ی نرم افزاری
بیش ترین تغییرات مهم که در صنعت BMS اتفاق افتاده است، ارتباطات نرم افزاری بوده است. سازندگان همواره در جست و جوی راه هایی برای استفاده هر چه بیش تر از اطلاعاتی هستند که هم اکنون در سیستم ها در دسترس آن ها قرار دارد. همچنین کاربران درصدد آموزش و استفاده آسان تر از این سیتم ها می باشند. سیستم های آینده نسبت به سیستم های کنونی از لحاظ شهری و گرافیکی بیش تر و راحت تر در دسترس قرار خواهد گرفت. [Piper J, 1998]

سیستم های خبره (ویژه)
این سیستم ها یک فرایند تشخیص خودکار هستند. بر اساس آنچه که حقیقت دارد و اتفاق افتاده است این سیستم ها می توانند کاربران را از طریق روش هایی برای حل مشکلات راهنمایی کنند.

نتیجه گیری
بهره گیری از فناوریهای نوین در صنعت ساختمان برای بهینه سازی مصرف انرژی نقش کلیدی دارد استفاده از انرژی خورشیدی در خانه ها ، تعویض پنجره ها ،شیرآلات ساختمانی ،بهره گیری از سیستم های هوشمند و کنترل انرژی از جمله این اقدامات است .اصلاح الگوی مصرف انرژی در صنعت ساختمان این امکان را فراهم می سازد که یک میلیارد شغل در کشور به وجود اید .
بهینه سازی مصرف انرژی در ساختمانهای مسکونی ، اداری و بخش صنعت در مجموع نیاز به منابع لازم دارد تا پیامد آن رفاه و آسایش مردم شود ، درحالی که توزیع منابع به طور مستقیم بین مردم تاثیری در اصلاح الگوی مصرف نخواهد گذاشت .اثرات چنین طرحی در بخش صنعت چنانچه در کوتاه مدت مشهود نشود ،در میان مدت آثار آن را شاهد خواهیم بود .

با ظهور ریزپردازنده ها، سیستم های کنترل کامپیوتری در بیش تر جوامع و صنایع ساختمانی نقشی اساسی را ایفا می کنند و به هنگام عملکرد صحیح سیستم ها و ذخیره سازی منابع انرژی، افزایش قابلیت اعتماد آن ها را به دنبال دارد. بدون شک یکپارچگی سیستم های ساختمانی مدرن تر نوید و موجی از آینه به شمار می رود. در دهه های بعد نه تنها سیستم های HVAC بلکه تقویت تمامی سیستم های ساختمانی از قبیل کنترل روشنایی، آسانسورها و سیستم های اطفای حریق یکپارچه خواهد شد. اینترنت در این فرایند نقش عمده ای را ایفا می کند و هم اکنون زمان آماده شدن برای آینده ای خوب با ارتباطاتی موثر است.
اصلاح مدیریت مصرف در کشور مانع از اتلاف سرمایه ها و منابع شود و دستاورد آن هم به سود مردم خواهد بود .

شنبه 20 اسفند 1390 ساعت 09:02  
 نظرات    
 
عادل گودرزی 17:31 شنبه 20 اسفند 1390
1
 عادل گودرزی
ممنون ولی خیلی زیاد بود!
کاش به صورت چند روزنوشت پیاپی ارائه میشد!
مائده علیشاهی 20:23 شنبه 20 اسفند 1390
0
 مائده علیشاهی
بسیار ممنون
سید حافظ هاشمی 00:03 یکشنبه 21 اسفند 1390
0
 سید حافظ هاشمی
با عرض سلام و تشکر.
ببخشید که ای نکته را چند بار می گویم که نوشتتون منبع داشته باشه که از نظر اعتباری ه مقابل اطمینان تر است.راستی این بخش جزه بخش معماری می باشد. با تشکر
فرزانه حبیبی 20:16 یکشنبه 21 اسفند 1390
0
 فرزانه  حبیبی
با سلام
خدمت آقای حافظی
این مطالب به صورت خلاصه ارائه شده است .
نیما محسون 14:19 پنجشنبه 3 فروردین 1391
0
 نیما محسون
از سرکار خانم مهندس فرزانه حبیبیان بابت ارسال مطالب مفید تشکر می کنم، لازم بذکر است که استفاده از این نوع تکنیک و فن آوری ها بدلیل سوء مدیریت کلان، هنوز در کشور جدی گرفته نشده است ولی باید هر چه سریعتر به این سمت حرکت کرد،منابع به سرعت کم شده و زمان از دست می رود، باید کاری کرد.
حسن ابراهیمی 13:55 پنجشنبه 4 اردیبهشت 1393
0
 حسن  ابراهیمی
با تشکر از خانم مهندس حبیبیان