صفحه شخصی فرزانه حبیبی    
 
نام و نام خانوادگی: فرزانه حبیبی
رشته: کارشناسی ارشد عمومی
تاریخ عضویت:  1390/12/07
 روزنوشت ها    
 

 تاثیر رنگ ها بر زندگی بخش عمومی

9

طریقه تاثیرگذاری رنگ ها بر روحیه ما بخشی مهم از رابطه ما با دنیای اطرافمان را تشکیل می دهد و در مغز ما نوشته شده است که برخی رنگ های خاص، واکنش های خاصی را در روح و روان ما ایجاد خواهد کرد. رنگ ها بر همه حواس ما تاثیر میگذارند.

● رنگ ها بر روح و روان ما تاثیرگذارند

طریقه تاثیرگذاری رنگ ها بر روحیه ما بخشی مهم از رابطه ما با دنیای اطرافمان را تشکیل می دهد و در مغز ما نوشته شده است که برخی رنگ های خاص، واکنش های خاصی را در روح و روان ما ایجاد خواهد کرد. رنگ ها بر همه حواس ما تاثیر میگذارند. دیدن رنگ ها می تواند حال و هوای خودآگاه و ناخودآگاه ما را تغییر دهد. رنگ ها حتی بر غذاهایی که می خوریم اثر می گذارد و این راه خوبی است که از طریق آن می توانیم ببینیم رنگ ها چگونه بر ما تاثیر می گذارند و این چطور به غرایز اولیه ما برمی گردد. تصور کنید سبزیجات آبی رنگ بخورید، معمولاً از خوردن غذاهایی که آبی، سیاه یا بنفش رنگ باشند اجتناب می شود و اگر هم طعم آن را بچشید، اشتهایتان کور می شود.

● رنگ و فرهنگ

رنگ و روحیه در پیش زمینه های فرهنگی مختلف معانی مختلفی دارد. اینجا ما از زمینه فرهنگ ایران استفاده می کنیم اما این اصول معمولاً در سراسر جهان یکسان است.معانی رنگها که از کودکی بما آموزش داده میشود از این قرار است: قرمز = خطر، سبز = طبیعت، سفید = صلح، سیاه = ناراحتی.

روش های درمانی مختلفی به وجود آمده که از رنگ ها برای تاثیرگذاری بر روی بخش های خودآگاه و ناخودآگاه مغز استفاده می شود. روانشناسان دیرزمانی است که قدرت رنگ ها را—رنگ های گرم و رنگ های سرد بر ذهن ما را شناخته اند. سایه های روشن تر مربوط به خلق و خوی لطیف تر بوده، روحیه را تقویت کرده و در فرد ایجاد آرامش می کند. رنگ های تیره تر ، پرطراوت و انرژی دهنده بوده و تاثیر بیشتری دارند. با استفاده از رنگ های یک فام می توانید روحیه ای موزون و هماهنگ ایجاد کنید. رنگ سفید رنگ ها را شدیدتر نشان می دهد و سیاه رنگ ها راخفه می کند. با درک رنگ ها و رابطه آنها با روحیه می توانید از آن بعنوان ابزاری بسیار نیرومند در طراحی استفاده کنید. با ترکیب رنگ هایی خاص یا اضافه کردن یک سایه خاص به یک رنگ میتوانید جو مورد نظر را ایجاد کرده و پیام آن طراحی را تحت تاثیر قرار دهید.

رنگ ها علاوه بر روحیه های مختلف، با فصل های مختلف نیز در ارتباط اند، که خود حال و هوای خاصی را ایجاد می کند. استفاده از رنگ های مربوط به هر فصل می توانید یک روحیه خاص را ایجاد کنید. به نمونه های زیر دقت کنید:

▪ بهار = سبز، قهوه ای روشن، زرد روشن تازکی و طراوت

▪ تابستان = سفید، زرد، نارنجی—جنبش و چالاکی—رنگ های جامد در وسط سایه های تیره/روشن

▪ پاییز = قهوه ای، سبز تیره، قرمز، نارنجی—اینها سایه های تیره تر هستند

▪ زمستان = سفید، قرمز تیره، بنفش و ارغوانی

حالا ببینیم رنگ های مختلف برای ما چه معنا و مفهومی دارند و چطور می توانیم از آنها برای تقویت روحیه خود استفاده کنیم. یکی از بهترین راه ها برای نگاه کردن به رابطه رنگ ها و روحیه، انتخاب برخی از متداولترین روحیاتی است که در طراحی استفاده می شود و نشان دادن رابطه رنگ ها با آنها است.

● انرژی دهنده / گرم
قرمز، نارنجی، زرد، قهوه ای یک رنگ گرم خنثی است—رنگ های آتش

● مهیج و محرک

زرد—روشن، رنگ ها گرم تاثیری نیرومند و دیرپا بر جای می گذارند.

● حیرت آور

رنگ های تک در ترکیب با رنگ های دیگر حسی حیرت آور ایجاد می کند. اگر رنگ ها به طور طبیعی با هم نمی خواند، می توانید یک تمرکز خاص ایجاد کنید و مردم را محبور کنید که به دقت نگاه کنند.
●زنانه

صورتی، بنفش یاسی—معمولاً با استفاده از سفید در ترکیبات رنگی تیره تر می توانید دیدی زنانه ایجاد کنید. همچنین با استفاده از رنگ نقره ای به همراه رنگ های روشن تر می توانید دیدی لطیف و ظریف بسازید.

●دراماتیک


تیره قوی—قرار دادن رنگ های تیره و روشن در کنار یکدیگر چشم اندازی دراماتیک ایجاد خواهید کرد.

● طبیعی

رنگ های لطیف تر و مختلط تر معمولاً با سایه های طوسی تیره و گرفته می شود.

● مردانه

در اکثر طراحی ها از رنگ های تیره به همراه قهوه ای و گاهاً آبی استفاده می شود.

● جوان
کاملاً مغایر یا کاملاً موافق. رنگ هایی که خیلی پرطراوت یا خیلی کمرنگ یا پریده رنگ باشند.

● آرام
معمولاً رنگ های سرد از بنفش تا سبز و آبی و طوسی—وقتی رنگ ها مغایر را از ترکیب بیرون می کنید، استرس آن کمتر می شود.

● آرامش بخش
سایه هایی از آبی، بنفش یا سبز به همراه رنگ خنثی یعنی طوسی

● رنگ ها و شما

همانطور که می بینید رنگ ها و روحیه های مختلف به اصلی ترین ادراک های روحی و روانی ما وابسته است. با در نظر گرفتن کاربرد رنگ ها، می توانید با طراحی خاص خودتان، بر احساستان تاثیر بگذارید. انسانها در سطوح مختلف با هم ارتباط برقرار می کنند و از حواس خود استفاده می کنند. تاثیر گذاشتن روی روحیه و خلق و خو چیزی است که شرکت ها و کمپانی های تجاری مختلفی درصدد رسیدن به آن هستند. همچنین می توان از آن در محیط زندگی استفاده کرد مثلاً خانه یا محل کار. کمی وقت گذاشته و درمورد واکنش خود به برخی رنگ های خاص و معنا و مفهوم آنها برای خود فکر کنید. همه ما ایده و درک متفاوتی از رنگ های مختلف داریم اما با کمی تعمق خواهید دید که قوانینی کلی در دیدگاه همه ما نسبت به رنگ های مختلف وجود دارد


نویسنده: آرمند


پورتال مردمان

چهارشنبه 24 اسفند 1390 ساعت 10:47  
 نظرات    
 
مهدی حمزه زاده آذر 19:30 چهارشنبه 24 اسفند 1390
0
 مهدی حمزه زاده آذر
ممنون برام جالب بود
عادل گودرزی 20:58 چهارشنبه 24 اسفند 1390
0
 عادل گودرزی
لایک!!
حسن ابراهیمی 22:26 چهارشنبه 24 اسفند 1390
0
 حسن  ابراهیمی
ممنون از خانم مهندس حبیبیان , عید شما مبارک باشه , فرا رسیدن سال نو و بهار زیبا را به محضر شما و خانواده محترمتان تبریک میگم , انشالله سال خوب و پر برکتی در پیش داشته باشید.
سید ابراهیم موسوی نژاد 15:14 شنبه 27 اسفند 1390
0
 سید ابراهیم موسوی نژاد
بایرامون مبارک
سید ابراهیم موسوی نژاد 11:32 یکشنبه 28 اسفند 1390
0
 سید ابراهیم موسوی نژاد
بشر مفهوم رنگ را از طبیعت و پدیده های آن آموخته است، بنابراین شناخت رنگ همزمان با تاریخی است که بشر عناصر و ساخته های طبیعی را درک کرده است.

رنگ و نور، همواره در قالب بخش هایی اساسی از حیات ما روی کره خاکی مطرح بوده اند. یکی از نخستین آثار ثبت شده از نیروی جادویی رنگ را می توان در غارهای لاسکو و آلتاهیرا مشاهده کرد. در این نمادها نقاشی های تزیینی از انواع حیوانات، زینت بخش دیوارهای داخلی شده است.

رنگ ها پدیده قابل تحسینی هستند، چنان که امروزه برای همه افراد غیرممکن است که جهان را بدون رنگ تصور کنند چرا که پدیده ای است که همه جا حضور دارد و نقش بازی می کند و در نگاهی تمام ارتباطات به کمک رنگ ها انجام می شود. علاوه بر این، رنگ ها برای زندگی انسان ضروری به نظر می رسند و نقش مهمی در زندگی عاطفی و معنوی ما بازی می کنند. انسان های اولیه کلبه های محقر خود را با انواع رنگ ها آراسته و همچنین وسایل مورد نیاز و تجهیزات و لباس ها و غیره را با آن تزئین می کردند. انسان در تمام دوران با رنگ سرو کار داشته و به نحو شایسته ای به آن توجه داشته و رموز آن را شناخته و از رنگ استفاده نموده است.

غایت و هدف همه مجاهدت های هنری بیرون کشیدن و استخلاص ماهیت و سرشت معنوی فرم و رنگ و آزادی آنها از زندان دنیای مادی است.از چنین آرزو و سودایی است که هنر غیرمادی نشات می گیرد. دنیای ما با ابداع و خلاقیت شکل گرفته است. ما بناهایی می سازیم که محتوای آنها در عملکردشان نهفته است، در عین حال بناها سمبل افکار و عقاید نیستند، بلکه تجسم افکاری هدف دار هستند. امروزه انسان در زندگی روزمره، صنعتی و مدرن خود بسیار به عامل زیبایی نیاز دارد. بی شک یکی از مهم ترین عوامل ایجاد زیبایی، عنصر رنگ است که تنوع لطافت و زیبایی کافی را به زندگی می بخشد.

رنگ ها روح دارند و زنده اند، رنگ ها کلمه اند و مشابه کلمات سخن می گویند: از سبز جنگل ها، از راز آبی آسمان و دریاها، از شفافیت و زلالی قطرات باران و از پاکی سفید برف؛ باید گفت که رنگ ها از روح آدمی و دنیای پر رمز و راز انسان سخن می گویند. پژوهشگران، روان شناسان و هنرمندان بسیاری به مطالعه رنگ پرداخته اند، کاربردهای مختلف آن را بررسی کرده و از این پدیده عجیب و زیبا در زمینه های مختلف هنر و علم به نحواحسن استفاده می کنند.

پدیده ای چون رعد و برق ما را می ترساند. ولی رنگ های رنگین کمان و نور ستاره شمالی روح را تعالی می بخشد و آن را تهذیب می کند. رنگین کمان، سمبل صلح است. رنگین کمان نشانگر تجربه ناب رنگی است. فقط کسانی که عاشق رنگ هستند می توانند زیبایی و کیفیت ذاتی آن را درک کنند. نور اولین پدیده در جهان است که ازطریق رنگ ها روح و طبیعت زنده جهان را برایمان آشکار می سازد. لیکن قدم نهادن به این وادی نیز بدون عبادت خالق، نور آسمان ها و زمین و اساسا بدون انسان شدن میسر نیست.

رنگ ها نیروها و انرژی های درخشنده ای هستند که چه آگاه و چه ناخودآگاه روی ما اثر مثبت و منفی خواهند داشت. اثرات رنگ نه تنها از لحاظ بصری بلکه از جنبه های روان شناسی و روان شناختی نیز باید بررسی شوند.

رنگ مثل صدا یک احساس است. یکی از ملاحظات روان شناختی رنگ که در کاربرد هنری رنگ اهمیت دارد، بررسی تأثیر متقابل رنگ هاست که می بایست بعضی از عوامل اساسی (پارامترهای رنگ) را مد نظر داشت. جلوه یا اثر هر رنگ در جوار رنگ دیگر تغییر می کند. هر رنگ نسبت به دیگری میزان تیرگی یا روشنی ذاتی اش را می نمایاند. معکوس کردن این ترتیب طبیعی، ناسازگاری رنگی به بار می آورد. هر رنگ دارای سه صفت یا سه بُعد دیداری مستقلا تغییرپذیر است: فام، درخشندگی و پرمایگی. فام یا تن یا تونالیته صفتی از رنگ است که جایگاه آن را در سلسله رنگی (از قرمز تا بنفش) ـ معادل با نور طول موج های مختلف در طیف مرئی ـ مشخص می کند قرمز، زرد و آبی را فام های اولیه می نامند و چون مبنای سایر فام ها هستند، رنگ های اصلی نیز نام گرفته اند. اما بیان رنگی فقط متاثر از تونالیته نیست، بلکه تحت تاثیر اشباع و شدت هم قرار می گیرد. فام های ثانویه عبارتند از: نارنجی، سبز و بنفش که از اختلاط مقادیر مساوی از دو فام اولیه حاصل می شوند.

اشباع، کیفیتی است که به خالص بودن رنگ مربوط می شود و معرف تناسبی است که در آن هرتن به خاطر حضور گوناگون نورهای سفید کم و بیش به آخرین حد خالصی خویش نزدیک می گردد. شدت (روشنایی) نیز، قدرت رنگی را بیان می کند.

رنگ های درخشان به تنهایی جذاب هستند اما اگر در یک الگو یا ردیفی منظم قرارگیرند از نظر بصری تاثیر بیشتری خواهند داشت. این نوع آرایش یک ساختار ساده را بر این رنگ ها حاکم می کند و در نتیجه یک مفهوم و یا نوعی نظم را، ورای حضور محض رنگ ها، منتقل خواهد کرد. پدیده های بصری، معنوی و روانی در حیطه رنگ و هنرهای رنگ روابط مشترک زیادی دارند. اگر رنگ مهم ترین وسیله بیان حالت و مفهوم باشد، ترکیب رنگ باید از سطوح رنگ شروع شود و این سطوح، خطوط را مشخص خواهند کرد. کسی که اول خطوط را رسم می کند و بعد رنگ را بدان می افزاید، هرگز نخواهد توانست یک اثر رنگی خوب و واضح به تصویر بکشد. رنگ ها، ابعاد و جهات مخصوص به خود را دارند و سطوح را به شیوه خود ترسیم می کنند. شاید به نظر عجیب برسد که در حوزه حس بصری رنگ، حرارت را می توان تشخیص داد.

شکل ها نیز دارای خصوصیت گویا و معنی دار نظام زیباشناختی خود هستند. در طراحی، این کیفیت های معنی دار شکل و رنگ می بایست با یکدیگر مطابقت داده شوند، یعنی شکل و رنگ در معنی دار بودن و مفهوم خود یکدیگر را تایید و اثبات نمایند. سه شکل اصلی مربع، مثلث و دایره نیز مانند سه رنگ اصلی قرمز، زرد و آبی دارای خصوصیات مفهومی و بیانی مشخص هستند.

مربع، نمایانگر ماده، وزن و حدود مشخص است و حسی از کشش و امتداد و تجربه حرکت را القاء می کند. مربع با رنگ قرمز منطبق است و وزن حجم قرمز با شکل سنگین و ساکن مربع مطابقت دارد. مثلث با زوایای حاد و تند، تاثیر ستیزه جویی، پرخاش و تهاجم را ایجاد می کند. مثلث سمبل تفکر است و حالت و خصوصیت بی وزن آن با زرد روشن هماهنگی دارد. دایره برعکس مربع، احساسات را ملایم و معتدل می کند و حس آرامش و حرکت آرام و آهسته را القاء می نماید. دایره سمبل روح است که در درون خود همواره در حال حرکت است.

تطابق و تناسب هر رنگ با شکل مربوط به خود مستلزم همانندی و توازن است. اگر رنگ ها و شکل ها در بیان مفاهیم و حالات توافق داشته باشند، تاثیرات آن دو چندان خواهد بود. مطالعه پیرامون احساس رنگ دقیقا با اثرات رنگ در طبیعت آغاز می شود بدین معنی که تاثیر حسی حاصله از اشیای رنگین روی حس بینایی خود را بررسی می کنیم.
نیما محسون 19:46 پنجشنبه 3 فروردین 1391
0
 نیما محسون
ممنون
فرزانه حبیبی 11:31 شنبه 5 فروردین 1391
0
 فرزانه  حبیبی
ممنون از نظرات ارزشمند شما آقای موسوی نژاد
مطالب عنوان شده را به صورت خیلی خلاصه برای دوستان ارائه نمودم تا اثرات رنگ را بر زندگی بهتر و کامل تر احساس نمایند.................
با تشکر